dilluns

EL CAFÈ DE LA MARINA

Josep M. de Sagarra i El Cafè de la Marina


El Cafè de la Marina és una obra teatral de Josep M. de Sagarra representada per primera vegada el 1933. La peça està escrita en versos decasíl·labs blancs (de 10 síl·labes i sense rima). L’acció de l’obra passa en un poble empordanès proper al Cap de Creus, segons diu en acotació el seu autor, i en un mateix espai: El Cafè de la Marina. En aquest cas, en el primer acte es presenten els personatges i s’explica la seva situació; el segon acte ens mostra el conflicte en què estan immersos els personatges, i en el tercer veiem el desenllaç. 

Josep M. de Sagarra (1894-1961). És un escriptor barceloní, de família benestant. És un advocat, amb carrera diplomàtica, que l’abandonarà per dedicar-se a la literatura. És un autor que es mou en molts àmbits en el món de l’escriptura: el periodisme, la poesia, el teatre, la traducció... Algunes obres teatrals seves són L’Hostal de la Glòria, La corona d’espines... La seva millor novel·la és Vida privada. 
Del món de la poesia volia transcriure-us aquí alguns versos perquè pugueu comprovar com és de popular Josep M de Sagarra com a poeta, del qual coneixeu alguns poemes, encara que no sapigueu qui n'és el seu autor. Alguns han estat musicats per autors diversos.. Aquí en van alguns fragments:

VINYES VERDES

Vinyes verdes vora el mar:
ara que el vent no remuga,
us feu més verdes, i encar
teniu la fulla poruga,
vinyes verdes vora el mar.

CANÇÓ DE PLUJA

No sents, cor meu, quina pluja més fina ?
Dorm, que la pluja ja vetlla el teu son...
Hi ha dues perles a la teranyina,
quina conversa la pluja i la font!
No sents, cor meu, quina pluja més fina?

EL CEMENTIRI DELS MARINERS

Quan la passada del vent afina
la tarda tèbia del mes d'agost,
penges com una morta gavina
dalt de la pedra grisa del rost.
VILA DEL MONTSENY

Sojorn humit de prats i de comelles,
de pins i de pollancres i d’albons,
lleganys de boira, fines penjarelles
de les muntanyes pàl·lides del fons.
CANÇÓ DE BON MATÍ

Si tinc son, si no tinc son,
prou la llevaria
una gota de la font
a punta de dia.

Me’n vaig amb el pensament
i el vestit de festa;
i duc entre dent i dent
un brot de ginesta.
POEMA DE NADAL

Procurem ser una mica criatures
amorosint el baladreig raspós
i diguem: “Glòria a Déu en les altures”
amb aquell to que ho deien els pastors.
I si tot l’any la mesquinesa ens fibla,
i l’orgull de la nostra soledat,
almenys aquesta nit, fem el possible
per ser uns homes de bona voluntat!

RESUM DE El Cafè de la Marina


ACTE PRIMER

El Cafè de la Marina és un establiment d’un poble de la costa empordanesa, vora el Cap de Creus, tocant a la platja.
En aquest primer acte ens situem en aquest bar a mitja tarda. Allà romanen una colla de pescadors, que normalment es reuneixen per passar una bona estona jugant a les cartes i prenent alguna prisa amb una anxova. Entre aquests pescadors hi ha en Rafel, en Baldiri, en Gallaret, l’Antonet i en Moreno. En una altra taula hi ha en Rufí, un pescador gandul, que sol beure més del compte i  ja ha arribat al 50, i la Salvadora, parlant amb en Libori, l’amo del bar, i amb els de les taules.
En Libori té dues filles: la Caterina, la gran, i la Rosa, la petita, que es casarà l’endemà amb el seu promès Rafel. En Libori i la Salvadora tenen una conversa sobre les seves filles. Ella marxa i entra la Rosa, la futura esposa, acompanyada de les seves dues amigues, la Gracieta i la Maria. Els nois fan broma amb les noies i també marxen. Queden en escena en Libori, darrere el taulell i en Rufí, que s’ha adormit. En Moreno juga sol a cartes acompanyat per les tres noies. Continuen xerrant, passant l’estona i rient dels roncs d’en Rufí. Entra la Rufina, l’esposa d’en Rufí, farta de les ganduleries del marit, el desperta i s’escridassen. La Rufina discuteix amb en Libori per permetre que el Rufí passi la vida al bar i begui. Paga els deutes que el seu marit tenia al cafè i se’n van. A causa de la discussió que se suscita entra en escena la Caterina, que era al darrere fent els preparatius per al dinar del casament de l’endemà. Totes les noies admiren la germana de la Rosa, i lloen la seva sort de tenir-la com a germana gran. Totes elles comenten el desig de la Rosa de tenir un fill aviat.
Entra en Rafel i les noies li expliquen de què parlaven. En Rafel vol dur la Rosa a la font per passar junts les darreres estones de solters. Ell expressa el gran amor que sent per ella. La Caterina plora pensant que potser Rafel només vol aprofitar-se de la seva germana i no n’estigui realment enamorat. Ell ho nega. Surten tots dos. A la Caterina li sap greu la separació de la Rosa, per la seva companyia. Se sent sola, cansada de la rutina de l’avorrit dia a dia al cafè. Les dues noies tracten de consolar-la. Les amigues de la Rosa marxen i entra al bar en Luard, un pescador vell, solter, fantasiós, i en Tià, un altre mariner del poble. Més tard entren en Claudi i en Baldiri. En Claudi, fill de la Salvadora, explica que marxarà cap a Amèrica i, una mica begut, li recorda a Caterina el seu passat amb un francès. Ella, enfadada, el vol fer fora. La Salvadora, la seva mare, s’avergonyeix del seu fill, li diu que marxi cap a casa, que no està bé per caminar pel poble i que la gent es riurà d’ell. En Claudi marxa amb Tià. Els altres també marxen tot criticant el paper de les dones en els bars, molestant. Salvadora s’adreça a Caterina per disculpar-se en nom del seu fill, pel que li hagi pogut dir. Les dues dones parlen. Ella se sent sola i abandonada pel seu estimat, que va marxar cap a França. Per això pateix per la Rosa, que li pugui passar el mateix. El Libori entra amb una panera de peix per a l’endemà i crida la Rosa perquè torni a entrar al cafè. Vol passar una estona amb les filles, en la darrera nit que la petita serà a casa. L’acte finalitza amb el Libori dient a les filles que la vida passa molt ràpida, que ell ja és vell, i que ara no és hora de cares llargues. El pare vol fer un comiat íntim de la Rosa i confia que la Caterina en un futur també podrà ser molt feliç. (Resum fet per Nil Carbonell)

ACTE SEGON

El segon acte comença amb la gresca que hi ha al Cafè amb els nuvis acabats de casar: el Rafel i la Rosa. Al bar hi és gairebé tothom, fins i tot hi ha un monsieur (‘senyor’ en francès), un empresari de França a qui anomenen “mussiú Bernat”, que ha estat convidat per Libori, i ningú no havia vist abans. El convidat de seguida s’avé amb uns pescadors amics del pare de la núvia, en Libori, i els parla de com de maca és la Caterina, la filla gran del cafeter. Els nuvis marxen i continua la gresca al Cafè, i ara mussiú Bernat ha convidat a ballar la Caterina. Els pescadors fent comentaris sobre el francès que continua ballant i elogiant la noia.
Els nuvis passen pel Cafè un moment abans d’anar-se’n de lluna de mel i s’acomiaden de tothom. La gent del poble comença a marxar i al Cafè es queden en Libori, mussiú Bernat i la Caterina, que de seguida marxa a recollir. Els dos homes es posen a parlar i Bernat vol acordar un matrimoni amb Caterina. En Libori, molt content, diu que sí i mussiú Bernat marxa. Uns pescadors entren i en Libori, impacient, els ho explica tot abans d’anar-se’n al secretari.
La Caterina entra al Cafè i els pescadors li insinuen que està promesa amb el francès, però ella no els fa cas. En aquell moment entren una artista i el seu valent que paren al Cafè abans de continuar camí cap a Portbou. Enraonen amb els altres pescadors i entra en Claudi, un pescador jove que atrau l’artista. Ella li diu de quedar a la nit a Portbou, però ell no s’ho pren seriosament. El valent agafa l’artista i marxen.
Els pescadors marxen i torna en Libori, que es posa a parlar amb la seva filla del futur matrimoni. La Caterina al principi s’hi nega, perquè no li agrada gens el banyulenc, però després acaba acceptant tot dient que és el millor que pot trobar.
En Libori marxa a dormir i la seva filla es queda tancant el Cafè. En Claudi entra i es posa a parlar amb ella tranquil•lament tot dient que potser marxarà a Amèrica. El pescador marxa del Cafè, la Caterina es queda sola i es posa a plorar. (Resum fet per Elionor Martínez)

ACTE TERCER

El tercer acte és el desenllaç de l’obra. A l’inici de l’acte a l’obra ja han succeït una sèrie d’esdeveniments que han embolicat la trama fins al punt on ens trobem ara. En Libori, el propietari del cafè on passa l’obra, ja ha casat la seva filla petita, la Rosa, que ja ha tornat de la nit de nuvis i, a més, ja ha promès la filla gran, la Caterina amb monsieur Bernat, un home ric de França, concretament de Banyuls. Tot i semblar que tots els assumptes i negocis estan tancats i arreglats les males llengües del poble empordanès capgiren els esdeveniments.  
Les dones del poble, sobretot la Rufina, i alguns homes també, ja han escampat les noves del proper casament. A més, han malparlat de Caterina i del seu “assumpte” (que resulta ser un avortament) a Cotlliure i això ha arribat a orelles del banyulenc “mussiú” Bernat, que ja és a la fonda amb l’anell preparat. Per culpa d’aquestes crítiques cap a Caterina, monsieur (‘senyor’ en francès) Bernat descobreix que Libori l’ha enganyat respecte al passat de la seva filla i trenca el tracte de casament amb ell entre insults i mal geni. El cafeter queda molt afectat per la pèrdua del gendre ric, però Caterina se n’alegra, ja que li feia fàstic i, a més a més, ara podrà marxar del poble, deixar les males llengües enrere, oblidar-se de ser la pobra noia del Cafè de la Marina i recuperar la llibertat.
Poc després apareix en Claudi, un jove pescador que ja ha comprat el bitllet per marxar a Amèrica. Sembla que mostra interès pel cafè i per muntar-ne un a Costa Rica, país on pensa anar, però de sobte li ve una bogeria. Crema el bitllet que tenia per marxar, li declara el seu amor a Caterina i es besen. Caterina, la pobra noia del Cafè de la Marina es casarà amb Claudi i, junts, portaran el cafè i, per fi, podrà esborrar el seu passat. Claudi, a més, exigirà als vilatans i vilatanes del poble de pescadors que a partir d’aquest casament no vol sentir cap murmuri sobre la vida de la seva futura esposa, ni del seu passat. Libori, el pare de Caterina, accedirà als desitjos dels joves. (Resum fet per Paula Portell)

dijous

ELS TEXTOS JURÍDICS I ADMINISTRATIUS

LLENGUATGE  JURÍDIC I ADMINISTRATIU

Aquests dos llenguatges se solen considerar en un mateix apartat encara que no sempre presenten idèntiques característiques. 
El llenguatge jurídic és el que s’empra en l’àmbit del dret o de l’administració de la justícia. És una modalitat de llenguatge que la defineixen emissors i receptors que intervenen en l’acte comunicatiu. Com que està lligat al món del dret, dels juristes, és freqüent que hi intervinguin conceptes que en altres àmbits no són entesos. El seu lèxic és especialitzat.
En canvi, els textos administratius pretenen informar, sol·licitar, reclamar, certificar... a les diferents administracions, institucions, empreses, individus, etc. situacions, actuacions, avisos, reunions...  S’acosten més a l’estàndard, per bé que presenten estructures formals i lingüístiques molt fixades, per exemple l’esquema de l’escrit, la impersonalitat i la fórmula de tractament.

CARACTERÍSTIQUES QUE PRESENTEN:

  • El canal de comunicació en què es donen és l’escrit. 
  • Sovint s’han caracteritzat per un gran hermetisme, sobretot el jurídic, hermetisme que s’ha anat superant en els darrers anys. Aquesta és una gran paradoxa: que el llenguatge d’aquests textos sigui críptic i que vagi adreçat a ciutadans que els haurien d’entendre.
  • Els missatges busquen, sobretot, la precisió. Com que els textos jurídics solen anar adreçats a professionals de les lleis, no sempre són del tots clars, encara que cada dia es veu més la tendència a apropar-los al públic general. La cerca de la claredat i la precisió, sovint fan aquests textos més complexos i més inintel·ligibles. 
  • Tenen un grau alt de formalitat, formalitat que els allunya dels textos escrits en llenguatge estàndard, per exemple els dels mitjans de comunicació de masses, més eficaços de cara a la comprensió. 
  • Solen presentar lèxic específic, tant ens els textos de caràcter jurídic com administratius, lèxic que designa amb precisió conceptes de l’àmbit de què parla. Cal no oblidar que la seva base és l’estàndard, però amb elements, estructurals i lèxics, que el separen.
  • Els paràgrafs solen ser llargs, i amb molts elements subordinats, tot perseguint la precisió i la claredat. Per això també apareixen molt sovint elements innecessaris, sinònims, repeticions... 
  •  Cada vegada menys, però també amb aquesta intenció de precisió, hi podem veure errors de puntuació, ortogràfics, anacoluts, redundàncies o repeticions anafòriques, manca de verbs, etc. 
  • Els textos són objectius i les expressions d’impersonalitat són ben manifestes. Observem com es fa d’evident aquest tret en els escrits administratius com la instància o sol·licitud, el certificat, els pressupostos, etc. El qui emet l’escrit, sovint no apareix de manera clara en el document.
  • Formes lingüístiques específiques, tant en el tractament, com en els termes utilitzats: En o Na, sotasignat o sotasignada, sol·licita, es complau a expressar-li, em plau convocar-los, la incompareixença comportarà, el Rector ha dictat la següent resolució, DEMANO:, Vista la sol·licitud presentada per...
  • Ús abundant de les formes no personals del verb (infinitiu, gerundi i participi), per tal de mantenir la impersonalitat. Altres temps verbals utilitzats són el subjuntiu, el condicional, el futur. Ens els textos administratius, l’imperatiu. 
  • Aquests textos, sobretot en els jurídics, se sol jugar amb les diverses tipografies: cursiva, negretes, grandària de les lletres... També presenten apartats i subapartats, per tal de fer més fàcil la localització de la informació. Aquesta darrera característica permet mostrar de manera esquemàtica la informació i veure la dependència d’unes idees de les altres. 
  • Pel que fa al lèxic, i per tal de cercar la precisió, creen neologismes.
  • Tendència a no fer ús d’un llenguatge sexista, i per això s’eviten les denominacions masculines per a designar els dos sexes. De vegades, podent-se evitar, es fa un abús injustificat de masculins i femenins que carrega molt el discurs. 
  • S’eviten també les paraules malsonants o políticament incorrectes i es tendeix a la utilització de l’eufemisme (invident  x cec,  política d’austeritat x reducció de sous i prestacions...)
  • Ús abundant de sigles (TSJC, DOG, BOE, etc.)
  • Els textos administratius presenten una estructura fixada que en cap cas es pot canviar: una sol·licitud, una acta, un certificat, etc. (vegeu-ne els exemples indicats al final del document).
  • Els textos administratius poden ser molt diversos, en funció de la intencionalitat de l’escrit. Per tant, poden ser de caràcter expositiu, argumentatiu, instructiu...
Aquests textos que teniu aquí sota mostren característiques i estructures molt diferents, tot i que els tres primers els he extret del DOG (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya) i el darrer del BOE (Boletín Oficial del Estado), i no els he fet cap retoc. Aquesta diversitat està en funció de qui serà el lector d'aquests comunicats o d'aquestes instruccions.

DEPARTAMENT DE SALUT
INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT
EDICTE
18 de maig de 2012, pel qual es dóna publicitat a la Resolució de 16 de gener de 2012, dadjudicació dun servei per a lHUVH (exp. CSE/AH01/1100317009/12/
PA).
El Director del centre de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, un cop acomplerts els tràmits necessaris per a l’adjudicació de contractes de serveis sistema de procediment obert, que preveu l’article 138 de la Llei 30/2007 de 30 d’octubre de contractes del Sector públic , fa pública la Resolució dictada amb data 16 de gener de 2012, d’adjudicació definitiva del Servei de manteniment del sistema de correu electrònic Zimbra de l’HUVH (exp CSE/AH01/1100317009/12/PA) a l’empresa Essi Projects SA (CIF.A61274072), de 35.000,00 euros IVA exclòs i de 41.300,00 euros IVA inclòs.
L’Anunci del concurs va ser publicat al DOGC núm. 5991 de 25.10.2011, amb un pressupost base de licitació de 41.595,00 euros IVA inclòs i d’un valor estimat del contracte de 35.250,00 euros IVA exclòs.
Barcelona, 18 de maig de 2012
JOSé JERÓNIMO NAVAS PALACIOS
Director de centre de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron
PG-314081 (12.146.033)
*  DOG 1-6-2012

DEPARTAMENT DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT
EDICTE de 21 de maig de 2012, pel qual es notiica una resolució del municipi de Ginestar (exp. 2008/032346/B).
El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme ha emès la resolució de 22 de març de 2012, les dades de la qual figuren a l’annex d’aquest Edicte.
En conseqüència, d’acord amb el que preveuen els articles 59.4 i 61 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú (BOE núm. 285, de 27.11.1992), es comunica a les persones interessades, per tal que puguin tenir coneixement del contingut íntegre de la resolució esmentada, que poden comparèixer a les dependències de la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme (av. de Josep Tarradellas, 2-6, 08029 Barcelona), a fi i efecte de consultar l’expedient.
De conformitat amb el que disposa l’article 202.1 del Text refós de la Llei d’urbanisme, aprovat pel Decret legislatiu 1/2010, de 3 d’agost, consolidat per la Llei 3/2012, de 22 de febrer, el termini de caducitat de l’expedient restarà interromput per tot el temps que calgui per fer els edictes de notificació.
Barcelona, 21 de maig de 2012
MARC DARDER SOLé
Cap del Servei de Protecció de la Legalitat Urbanística en funcions
ANNEx
Exp. 2008/032346/B, del municipi de Ginestar.
Interessats: Roland Blue Barrett Luke i Rosa M. Cedo Figueras, com a persones interessades en l’expedient.
Acte administratiu que es notifica: Resolució del director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, de 22 de març de 2012, per la qual es sol·licita a l’Ajuntament de Ginestar l’inici d’un expedient de revisió d’ofici de la llicència municipal d’obres majors.

DOG 1-6-2012

DECRET
279/2006, de 4 de juliol, sobre drets i deures de l'alumnat i regulació de la convivència en els centres educatius no universitaris de Catalunya. (fragment)
Capítol 2
Dels deures de l'alumnat
Article 20
Deure de respecte als altres
L'alumnat té el deure de respectar l'exercici dels drets i les llibertats dels membres de la comunitat escolar.
Article 21
Deure d'estudi
21.1  L'estudi és un deure bàsic de l'alumnat que comporta el desenvolupament de les seves aptituds personals i l'aprofitament dels coneixements que s'imparteixen, amb la finalitat d'assolir una bona preparació humana i acadèmica.
21.2  Aquest deure bàsic es concreta, entre altres, en les obligacions següents:
a) Assistir a classe, participar en les activitats formatives previstes a la programació general del centre i respectar els horaris establerts.
b) Realitzar les tasques encomanades pel professorat en l'exercici de les seves funcions docents.
c) Respectar l'exercici del dret a l'estudi i la participació dels seus companys i companyes en les activitats formatives.
Article 22
Deure de respectar les normes de convivència
El respecte a les normes de convivència dins el centre docent, com a deure bàsic de l'alumnat implica les obligacions següents:
a) Respectar la llibertat de consciència i les conviccions religioses, morals i ideològiques, com també la dignitat, la integritat i la intimitat de tots els membres de la comunitat educativa.
b) No discriminar cap membre de la comunitat educativa per raó de naixement, raça, sexe o per qualsevol altra circumstància personal o social.
c) Respectar el caràcter propi del centre, quan existeixi, d'acord amb la legislació vigent.
d) Respectar, utilitzar correctament i compartir els béns mobles i les instal·lacions del centre i dels llocs on dugui a terme la formació pràctica com a part integrant de l'activitat escolar.
e) Complir el reglament de règim interior del centre.
f) Respectar i complir les decisions dels òrgans unipersonals i col·legiats i del personal del centre, sens perjudici que pugui impugnar-les quan consideri que lesionen els seus drets, d'acord amb el procediment que estableixi el reglament de règim interior del centre i la legislació vigent.
g) Participar i col·laborar activament amb la resta de membres de la comunitat escolar, per tal d'afavorir el millor desenvolupament de l'activitat educativa, de la tutoria i l'orientació i de la convivència en el centre.
h) Propiciar un ambient convivencial positiu i respectar el dret de la resta de l'alumnat al fet que no sigui pertorbada l'activitat normal en les aules.

23186 LLEI 58/2003, de 17 de desembre, general tributària. («BOE» 302, de 18-12-2003.)
JUAN CARLOS I REI D’ESPANYA
A tots els qui vegeu i entengueu aquesta Llei. Sapigueu: Que les Corts Generals han aprovat la Llei
següent i jo la sanciono.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS
I
La Llei general tributària és l’eix central de l’ordenament tributari on es recullen els seus principis essencials i es regulen les relacions entre l’Administració tributària i els contribuents.
Des de la seva aprovació, la Llei 230/1963, de 28 de desembre, general tributària, ha estat objecte de diverses modificacions que han intentat adaptar aquesta disposició legal als canvis experimentats en l’evolució del sistema tributari.
La primera reforma important de la Llei general tributària es va realitzar el 1985 malgrat la modificació substancial que va experimentar en aquells anys el sistema fiscal. La reforma feta per la Llei 10/1985, de 26 d’abril, de modificació parcial de la Llei general tributària, precisament va tenir per objecte adequar el contingut de la Llei 230/1963, de 28 de desembre, general tributària, als canvis experimentats al marge d’aquesta, i que aquesta recuperés el seu caràcter Sistematitzador i integrador de les modificacions que afectaven amb caràcter general el sistema tributari. Des d’aquell moment, la Llei 230/1963, de 28 de desembre, general tributària, va ser objecte de nombroses reformes per mitjà de lleis de pressupostos generals de l’Estat i algunes lleis substantives, si bé, des de 1992, la doctrina del Tribunal Constitucional va ser contrària a la reforma de la Llei general tributària per mitjà de lleis de pressupostos generals de l’Estat.
El 1995, la necessitat d’incorporar la jurisprudència constitucional a la Llei esmentada i la conveniència d’actualitzar- la en matèria de procediments tributaris, així com altres finalitats com la d’impulsar el compliment espontani de les obligacions tributàries, la de preveure les facultats
dels òrgans de gestió per efectuar liquidacions provisionals d’ofici, la d’incorporar nous instruments de lluita contra el frau fiscal o la de revisar el règim d’infraccions i sancions, va determinar que s’abordés una important reforma mitjançant la Llei 25/1995, de 20 de juliol, de modificació parcial de la Llei general tributària.
Al marge de les reformes introduïdes des d’aquella data en preceptes concrets de la Llei general tributària, es va aprovar el 1998 una disposició legal essencial per a la regulació de les relacions entre els contribuents i l’Administració que va afectar matèries íntimament relacionades amb el contingut propi de la Llei general tributària. La Llei 1/1998, de 26 de febrer, de drets i garanties dels contribuents, va tenir per objecte reforçar els drets substantius dels contribuents i millorar les seves garanties al si dels diferents procediments tributaris, reforçant les obligacions correlatives de l’Administració tributària. Com s’assenyalava en la seva exposició de
motius, la Llei 1/1998, de 26 de febrer, de drets i garanties dels contribuents, va plantejar des de la seva aprovació la necessitat d’integrar-se en la Llei general tributària, on els seus preceptes havien de trobar el seu acomodament natural.

EXERCICIS A FER

1. Observa en els textos anterior les característiques que s'esmenten a l'inici del document.

2. En el diari han sortit aquestes ofertes de treball per a l’estiu.


a. Fes una carta de presentació sol·licitant que es consideri la teva persona per desenvolupar una d’aquestes feines. Mira aquests models de carta de presentació:

http://jovecat.gencat.cat/ca/temes/treball/cercar_feina/

http://jovecat.gencat.cat/ca/temes/treball/cercar_feina/curriculum_i_carta_de_presentacio/
http://jovecat.gencat.cat/web/.content/_documents/arxiu/treball/oficina_jove_de_treball/documents_utils/carta_presentacio_resposta_a_un_anunci_jovecat.pdf
 
b. Acompanya aquesta carta d'un currículum vitae que, encara que discret, reculli les feines que, tot i no ser amb contracte, hagis desenvolupat. Pots seguir el model i els apartats que la Generalitat ens presenta en l'adreça següent:

http://jovecat.gencat.cat/ca/temes/treball/cercar_feina/
http://jovecat.gencat.cat/ca/temes/treball/cercar_feina/curriculum_i_carta_de_presentacio/
c. Escriu un model de sol·licitud en què expliquis que t’has matriculat d'una matèria per a les PAU i ho volies fer d’una altra. Pots seguir el model que ens mostra la Universitat de Barcelona en l’adreça de més avall. Observaràs l’estructura del document i el grau de formalitat amb què cal escriure el document. Model de sol·licitud o instància: http://www.ub.edu/criteris-cub/criteri.php?id=932#932